Arvamus

  • Tõnu Viik: humanitaarteaduste kasulikkusest tulevikus – argumendi raamid
    on 27.04.2024

    Ülikooli kolmanda ajastu väärtuspakkumine peab seisnema mingites tulevikulootuste täitmise lubadustes, kirjutab Tõnu Viik.

  • Monica Meldo: kinnisvaraturg peab ESG-näitajatele enam tähelepanu pöörama
    on 27.04.2024

    Jätkusuutlikkus on kinnisvaraarenduseski aina olulisem, sest lisaks parema elukeskkonna loomisele on tugevamate ESG-näitajatega arendustel suurem tõenäosus saada pangast soodsamatel tingimustel laenu ja olla atraktiivsem üürnike ning ostjate jaoks, kirjutab Monica Meldo.

  • Meelis Oidsalu: vene õigeusklikud saavad nüüd oma kung-fu oskusi näidata
    on 26.04.2024

    Kirilli juhitud Moskva patriarhaadi avalik poliitiline ja majanduslik koostöö Kremli ilmaliku võimuga pole mõistagi mingi uudis. Eestis asuvate koguduste religioosseid tegevusi patriarhi valikud otseselt ei inkrimineeri, aga varju heidavad küll, märgib Meelis Oidsalu Vikerraadio päevakommentaaris.

  • Peeter Luikmel: heitlikum kliima võib tuua kaasa ebavõrdsuse suurenemise
    on 26.04.2024

    Majandusprognoose hakkavad järjest selgemini mõjutama ka ilmastikutingimused. Peatselt võib majandusprognoosi ühe tõsiseltvõetava sisendina käsitleda ehk isegi ilmaprognoosi. Energiahinnad sõltuvad üha rohkem sellest, kas kütteperioodil on temperatuur keskmisest madalam või kõrgem, kirjutab Peeter Luikmel.

  • Andres Sutt: pikk majanduslangus ei tähenda, et oleksime palju kaotanud
    on 26.04.2024

    Seni on riiklikud investeeringutoetused olnud suunatud ennekõike väikestele või keskmistele projektidele, kuid praegu on õige fookusesse võtta suurinvesteeringud. Selleks ei pea küsima lisaraha, vaid alustama seniste prioriteetide ja toetuspõhimõtete ülevaatamise ja ümberhindamisega, kirjutab Andres Sutt.

  • Jüri Käo: ärme naeruväärista iseenda rikkamat tulevikku
    on 26.04.2024

    Kui tahame ühiskonnana rikkamaks saada, peame muutma suhtumist julgetesse ideedesse ja plaanidesse. Ambitsioon pole üksnes valik, vaid hädavajalik, kirjutab Jüri Käo.

  • Vastukaja. Lõhepopulatsiooni taastamine on suure looduskaitselise väärtusega
    on 26.04.2024

    Praeguseks on Läänemeres lõhe seisund tõesti halvenenud ja eelkõige seetõttu, et siinsed suurimad lõhejõed on hüdroenergeetika arendamise tagajärjel lõhede kudepaikadena hävinud, kirjutavad Tartu Ülikooli Eesti mereinstituudi teadlased vastukajas Vahur Kivistiku arvamusloole "Tants Linnamäe hüdroelektrijaama säilitamise ümber".

  • Harri Tiido: võimust ja selle piiridest Venemaal
    on 25.04.2024

    Vikerraadio saatesarjas "Harri Tiido taustajutud" on seekord Sergei Sergejevi abil vaatluse all Vene võim. Tsaar oli pooljumal, kes võis teha kõike, mis pähe tuli, ja Sergejevi arvates on võimu kõikelubavus omane ka Venemaa praegusele ladvikule, märgib Tiido.

  • Argo Rosin: teadmiste roll tõe(järg)se ühiskonna kujunemisel
    on 25.04.2024

    Kõige alarmeerivam on ühiskonnas see, kui loodus- ja tehnikateadustes (sh kliimauuringutes ja ökoloogias) kasutatakse hinnangutel põhinevaid uurimismeetodeid seal, kus tuleks rangelt kasutada mõõtmistel ja katsetel põhinevaid lähenemisi, kirjutab Argo Rosin.

  • Annika Kadaja: taas on Eesti bürokraatia EL-i investeeringut ära söömas
    on 25.04.2024

    Eesti ehitus- ja tööstussektor on kiratsenud 1,5 aastat ning riigi majanduse taastamise seisukohast on lubamatu hoida kinni Euroopa Liidust eraldatud toetusraha, kirjutab Annika Kadaja.

  • Nicholas Hodac: maks magustatud jookidele on ebaõiglane
    on 25.04.2024

    Maks magustatud jookidele on ebaõiglane ja diskrimineeriv meede riigile lisaraha kogumiseks, kirjutab Nicholas Hodac.

  • Rein Sikk: põlispuid maha saagides võime ka oma mällu augu saagida
    on 24.04.2024

    Hingusele minevate puude tänamisel võib olla eri vorme. Äkki jagada langetatud puude tüved purustisse pistmise asemel tasuta küttepuudena laiali. Või siis anda koolidele käsitöötundides väärtustamiseks, arutleb Rein Sikk Vikerraadio päevakommentaaris.

  • Jaanus Karilaid: peamegi tegutsema vaid oma rahvuslikest huvidest lähtuvalt
    on 24.04.2024

    Venemaa kodanike hääleõiguse saaks kustutada Isamaa, Eesti 200, EKRE ja Reformierakonna häältega. Lähima kahe kuuga võiks tegu olla tehtud. Jutt solvumisest ja pihta saavatest Venemaa kodanikest, kes on Eesti patrioodid, on õõnes ja kunstliku tõkke loomine, kirjutab Jaanus Karilaid.

  • Tiit Riisalo: ettevõtluse ja innovatsiooni sihtasutus vajab remonti
    on 24.04.2024

    Ettevõtluse ja innovatsiooni sihtasutuse remont peab olema kapitaalne, ei piisa ainult seinte kosmeetilisest ülevõõpamisest. See ei tohi olla turundusprojekt, mille lõpptulemuseks on uus nimi, laul ja bränd, kirjutab Tiit Riisalo.

  • Heili Griffith: nähtamatud noored teevad end nähtavaks radikaliseerudes
    on 24.04.2024

    Viimasel ajal meediasse jõudnud kõhedust tekitavad lood äärmuslikult käituvatest noortest jahmatavad küll avalikkust, kuid on paljude noorsootöötajate jaoks kurvastavad, aga kahjuks mitte üllatavad. Kui noorsootööd rohkem väärtustama ei hakata, süveneb olukord veelgi, kirjutab Heili Griffith.

  • Pärtel Lippus ja Liina Lindström: ÕS-ist ning teaduse demoniseerimisest
    on 23.04.2024

    Praeguses EKI ja ÕS-i kriitikas stigmatiseeritakse keeleteadust ja üldisemalt tõenduspõhist empiirilist teadust. Keelekorraldus peab põhinema süstemaatilisel empiirilisel teadustööl, mitte keelekorraldaja keeletunnetusel või maitse-eelistustel, kirjutavad Pärtel Lippus ja Liina Lindström.

  • Harri Tiido: Vene mõju äärmuslastele Euroopas
    on 23.04.2024

    Vikerraadio saatesarjas "Harri Tiido taustajutud" on seekord vaatluse all Venemaa mõjutustegevus. Sotsiaalmeedia areng on andnud Vene trollidele ning muudele tegelastele avarad võimalused propaganda tegemiseks ja lahkhelide külvamiseks läänes, märgib Tiido.

  • Kristen Michal: roheleppe eesmärk on konkurentsivõimeline ja moodne majandus
    on 23.04.2024

    Eesti on ka tulevikus Euroopaga ja räägib otsustes kaasa. Kui muidugi meie valik on puhtam ja soodsam energia saastava asemel või korras ja kliimakindel hoonefond. Eelnevaga koos käib ka puhas ja hoitud loodus, kirjutab Kristen Michal.

  • Raul Eamets: suures pildis pole palgalõhe probleem väga tõsine
    on 23.04.2024

    Suures pildis pole soolise palgalõhe probleem Eestis väga tõsine ning ka palgaerinevuste statistika liigub järjekindlalt paranemise suunas, kirjutab Raul Eamets.

  • Erni Ajaots: üks võimalus, kuidas ääremaad võiksid haridusreformist võita
    on 23.04.2024

    Käimasolev haridusreform pakub võimaluse lahendada põhikoolides aastaid muret teinud probleemid tehnoloogiaõpetuse kvaliteedi ja ohutusega, kirjutab Erni Ajaots.

  • Mari-Liis Jakobson: erakonnad on valimisteks valmis. Aga valijad?
    on 22.04.2024

    Euroopa Parlamendi valimiste kampaaniad on Eestis üldiselt pigem tagasihoidlikud. Võib suisa öelda, et need polegi Eestis niivõrd põhimõtteliste ideede vastasseisu koht, vaid rohkem kandidaatide missivõistlus, märgib Mari-Liis Jakobson Vikerraadio päevakommentaaris.

  • Mait Palts: vastasseis rohepöördele kasvab ja see ei ole ime
    on 22.04.2024

    Aeg on tunnistada, et rohepööre saab toimuda vaid juhul, kui selle keskmesse seatakse meie inimesed ja ettevõtted ning nende heaolu, kirjutab Mait Palts.

  • Raul Raudsepp: IT-turu iseäralik kriis
    on 22.04.2024

    Eesti tarkvaraarenduse turul on kriis. Uute projektide osas käib pakkujate vahel tihe rebimine. Häid töötajaid on saadaval vabalt ja mõistliku hinnaga. Paljud teenusepakkujad on hinge vaakumas ja uudistest käib läbi üks pankrot teise järel. Raul Raudsepp kirjutab, mis ja miks toimub.

  • Lauri Läänemets MPEÕK-i kogudustele: väärtustagem üheskoos vabadust
    on 22.04.2024

    Siseminister Lauri Läänemets saatis pöördumise Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kiriku kogudustele. Moskva patriarh Kirilli üleskutse kohaselt on Eesti üks vaenulikest riikidest, mis peaks kaduma, ja see läheb otseselt vastuollu kiriku eesmärgiga kuulutada evangeeliumi kui rõõmusõnumit ja lunastuse allikat, seisab kirjas, mille ERR-i portaal avaldab täismahus.

  • Andres Aavik: tehisaru ohtude eest kaitseb privaatne keelemudel
    on 21.04.2024

    Tehisintellekti jõudmine tavainimesele kasutatavale kujule tõi kaasa tohutu majandusmõju, hinnanguliselt 7,9 triljonit dollarit aastas. Tõelisest tehisintellekti (AI) läbimurdest ei saa aga rääkida enne, kui lahendatakse intellektuaalomandi, andmete kontrolli ja turvalisusega seotud küsimused, kirjutab Andres Aavik.

  • Art Leete: Obi ugri sõjakunsti kujunemine ja hiilgus
    on 21.04.2024

    Hantide, manside ja neenetsite endisaegsest sõjakusest liigub igasuguseid jutte. Mõne sõjaretke kohta on ka täpsemaid kirjeldusi, kirjutab Art Leete algselt Sirbis ilmunud ülevaates.

  • Ülle Madise: põhiseadusega ei mängita
    on 20.04.2024

    Kui põhiseaduse autorid oleksid tahtnud reserveerida hääleõiguse kohalikel valimistel vaid Eesti kodanikele, siis oleks see selgelt kirja pandud. Eesti peab tegutsema lähtuvalt oma rahvuslikest huvidest ja kui lõpuks peab otsuse langetama riigikohus, ei ole selleski midagi erakordset, see on riigielu normaalne käik, kirjutab Ülle Madise.

  • Urmas Paet: Euroopa peab aduma Venemaa hübriidsõja ohtlikkust
    on 20.04.2024

    Eksisid need, kes arvasid, et Venemaa kogu energia ja ressurss kulub sõjapidamisele Ukrainas ja talle ei jää muudeks sigadusteks aega. Tegelik elu on teistsugune, Venemaa on jätkuvalt võimeline pidama ka hübriidsõda ja kasutama erinevaid survevahendeid Euroopa riikide vastu, kirjutab Urmas Paet.

  • Marju Himma: ajakirjandus kui võimu ja jalgpalli seiraja
    on 20.04.2024

    Õhtulehe intervjuust Konstantin Vassiljeviga oli enamik kogemusintervjuu, kuid Vene-Ukraina küsimustes rollid muutusid, kirjutab Marju Himma algselt Sirbis ilmunud kommentaaris.

  • Mereinstituudi kalateadlased: euroopa angerja tulevikust – ausalt ja objektiivselt
    on 19.04.2024

    Teatud tingimustel võib noorangerjate ümberasustamine angerjate asurkonna seisundi parandamisele kindlasti kaasa aidata. Olemasolevad andmed viitavad aga pigem sellele, et ümberasustamine laiemalt ja kitsamalt Narva jõe vesikonda ei toeta liigikaitset, leiavad Eesti Ihtüloogia Seltsi liikmed ja TÜ Mereinstituudi kalateadlased.

 

Arvamus Värsked arvamuslood ühiskondlikel teemadel, päeva karikatuurid, kommentaarid, online-väitlused ning palju muud leiab Postimehe arvamuse rubriigist.

Arvamus | Õhtuleht Ausad ja otsekohesed arvamuslood nii Õhtulehe toimetuse liikmetelt kui ka teistelt. Õhtuleht: Eesti ägedaimad ja värskemad uudised.

  • Sõltumatu vaatleja
    on 26.04.2024

    Märtsis sai läbi arhitektuuriajaloolase ja -kriitiku Triin Ojari töö arhitektuurimuuseumi juhina. Selle aja sisse mahub palju: mitukümmend arhitektuuri­näitust, arhitektuurikooli majutamine, hulk vestlussarju, arutelusid, arhitektuuriekskursioone ja mitmeid preemiaid muuseumi töö ja tegevuse eest. Ojarit on arhitektuurimuuseumi juhina tunnustatud kodus ja välismaal ning valitud ta ka rahvusvahelise arhitektuuri­muuseumide konföderatsiooni (ICAM) juhatusse ning Euroopa Liidu Mies van der Rohe

  • Salahääl läheb haisema
    on 26.04.2024

    Juba kaks nädalat võistlevad Tallinna võimuvahetuse järgses uudisvoos kaks teemat: tarvilik ja tarbetu, millest tagumine vägisi esimest tapab. Kogu avalik tähelepanu peaks praegu olema sellel, mida ja kuidas uus linnavalitsus teisiti või paremini teeb ja kas ta sellega ka lubatud tempos hakkama saab. Aga ei, sel korral kaotajaks jäänud poole toetajaskonda toidetakse innukalt lootusega, et

  • Kus on kliimavanaemad?
    on 26.04.2024

    Kui tavaliselt seostatakse keskkonnaaktivismi noortega, siis kahe nädala eest saavutasid kliimaõiguses ajaloolise võidu hoopis Šveitsi eakad daamid. Nimelt pöördusid nad Euroopa Inimõiguste Kohtusse väitega, et Šveits ei tee kliimamuutuste leevendamiseks piisavalt, mistõttu ohustavad kuumalained nende tervist. Kohus leidis esimeses omataolises otsuses, et Šveits on oma loiu tegevusega kliimamuutuste pidurdamisel tõesti rikkunud oma kodanike era- ja

  • Muru on guru
    on 26.04.2024

    Muruniiduki leiutas 1830. aastal Inglismaal Edwin Budding. Vaevalt oleks härra Budding toona osanud arvata, et on kokku pannud masina, mis muudab järgmistel aastasadadel linna- ja maamaastike väljanägemist tundmatuseni, aitab kaasa elurikkuse kaole ning vahetab kuldnoka kevadekuulutajana välja. Kunagi Prantsuse aedadest ja Inglise parkidest tuntud pügatud muru, mida töömahukuse tõttu said endale lubada ainult kroonitud pead,

  • Iga keelt tuleb õppida nagu emakeelt
    on 26.04.2024

    Uurimused neuro- ja psühholingvistika vallas kinnitavad, et keeleõppe edu ei sõltu ainult loomulikust andest, vaid eelkõige soodsatest õpitingimustest. Emakeel omandatakse järk-järgult lapseeas: laps kuuleb kogu aeg oma emakeelt ja talle seletatakse maailma heatahtlikult ja kannatlikult. Armastav ja toetav suhtumine koos uudishimu ja avastamisrõõmuga loob aluse omandada keelelised oskused, mida saab edaspidi arendada ja täiustada. Multikey

  • Kuulda sürrealismi häält
    on 26.04.2024

    Näitus „Sürrealism 100. Praha, Tartu ja teised lood“. Tšehhi sürrealismi kuraator Anna Pravdová (Praha Rahvusgalerii). Eesti sürrealismi kuraatorid Joanna Hoffmann (Tartu Kunstimuuseum) ja Kristlyn Liier (Tartu Kunstimuuseum). Eesti Rahva Muuseumis 4. IV – 8. IX 2024. Sageli arvatakse, et sürrealism on teatav maneer, laad või stiil. Levinud on ka arusaam, et see oli üks koolkond,

  • Mäng, poeesia ja ajalooline lihtsustus
    on 26.04.2024

    Näitus „Ilmar Malin. Igaviku hõõg“, kuraator Mae Variksoo. Tartu Kunstimuuseumis kuni 21. VII 2024. Tule mängima! Mõtetega mängima. Mine pane nina vastu pilti ja nuusuta seda. Tunned? Mängu lõhn! Poeesia lõhn! Elujõulise mõtte lõhn! Ikka ei tunne? Siruta siis oma silmad teo kombel talvest pundunud ja paistes peakolust välja ja tee nendega limpsti! Ei oska?

  • Eestlased ei lase sürril surra
    on 26.04.2024

    Sürrealism on ju eesti keeles täiesti rahva sekka läinud mõiste. Näiteks: see on ikka väga sürr värk. Sa paned küll täiega sürri. Lätlased ei oska seda sõna nii kenasti lühendada, kuigi kui „mürr“ on nende keeles „mirre“, võiks ju ometi „sürrealism“ ka „sirre“ olla. Kuramaal asuva Sirgeni mõisa üks võimalik nimekuju olnud ka „Sirre“. Siiski

  • Suure sõja eelõhtu
    on 26.04.2024

    Florian Illiesi raamatute lugemiseks ei ole õigemat aega kui praegu. Meist igaüks mäletab veel selgesti, mida ta tegi 24. veebruaril 2022, mil Venemaa alustas täiemahulist sõda Ukrainas. See oli neljapäev. Meil oli riigi sünnipäev. Nagu ikka, alustasin päeva varahommikul uudiste lugemisega. Selleks ajaks, kui mu noorem tütar ärkas ja ma tema voodi servale istusin, olin omad

  • Kas Qrat & Jumal või hoopis Kurat ja Umal?
    on 26.04.2024

    *birdname’i „Kurat ja Jumal“, heliloojad Timo Steiner ja Sander Mölder, lavastaja Teet Kask, videokunstnik-animaator Juho Lähdesmäki, valguskunstnik Margus Vaigur. Laval Cätlin Mägi torupilliansambel, Laura Põldvere ning Kyoshiro Oshima (Jaapan), Maria Solei Järvet ja Jevgeni Grib. Esietendus 13. III Viimsi Artiumis. Teet Kask on omanäoline tantsulooja, kelle looming jagab vaatajate saadud kogemused äärmustesse ega paku ühist

Arvamus – Müürileht Nüüdiskultuuri häälekandja

  • Miks Taylor Swift ja Harry Styles Eestisse ei tule?
    on 17.04.2024

    Räägime asjast – kuidas tuua Eestisse maailmaartiste ja miks see meile kasulik on? Miks on hetkel nii, et siia jõuavad ainult teatud artistid, aga Taylor Swift, Harry Styles, Justin Timberlake, Maroon 5 ja paljud teised mitte? Mida saaksime teha, et seda tendentsi muuta?

  • Juhtkiri: Tähelepanumajandus käib soolestiku kaudu
    on 08.04.2024

    Kas me tahame elada maailmas, mis juhindub pidevalt soolestikus toimuvast? Kas tähelepanumajanduse punutud kõikehaaravast võrgustikust on võimalik välja murda?

  • Piirituse piiridest
    on 13.03.2024

    Alkoholikultuuri kujundamisse saame me sõprade, elukaaslaste, abikaasade, poegade, tütarde, isade, emade, õdede ja vendadena panustada kõik.

  • Juhtkiri: Sõda ja raha, kultuur ja rahu
    on 08.03.2024

    See, et kultuur on võitlusväli, on vana fakt, mida kinnitavad hiljutised näited. Nagu ka raha, mida kultuurile eraldatakse ja mille eest seda ostetakse, võib olla määrdunud, räpane ja isegi verine.

  • Päevakommentaar: Eesti Autousu Kirik põleb
    on 15.02.2024

    Tallinn on väga pikalt olnud autousu raudne kants, kus igasugu reformaatorite üle on irvitatud ja muutmissurvele tuimalt otsa vaadatud. Aga lumepall on veerema läinud ja äkki varsti polegi paljudel tuiksoontel jalakäija enam nii rõve amet.

  • Juhtkiri: Äratage mind üles, kui see jama on möödas…
    on 02.02.2024

    Und nähakse liiga tihti mitte ainult „ajaraiskamisena”, vaid lausa probleemina – millenagi, mida tuleks justkui tingimata optimeerida, minimeerida, modifitseerida…

  • Päevakommentaar: Millal ilmub viimane muusikaarvustus?
    on 26.01.2024

    Muusikakriitika kadumine võib näida lugejanumbrite mõttes õigustatud, ometi on plaadiarvustus oluline muusikalooline dokument.

  • Päevakommentaar: Ka faktid võivad diskussiooni tappa
    on 18.01.2024

    Eesti seadusandjad peavad tegema tänavu olulise otsuse: kas Eestist saab lähitulevikus tuumariik või mitte? Ametis olev valitsus on algusest peale rõhutanud, et nii kaaluka valiku tegemine peab tuginema faktidele. Ainult faktidele rõhumisel kaovad aga silmist demokraatia teised alusväärtused, nagu läbipaistvus ja kaasatus.

  • Juhtkiri: toostid tulevikule
    on 08.01.2024

    Vastsündinud Müürilehe jaanuarinumber on vaba ja lehes puhuvad muutusteiilud. Meil on uus kolleegium, katsetame residendiprogrammiga, tutvustame kaht uut rubriiki ja leidub muud värsket.

  • Juhtkiri: Retsepte privileegituimuse vastu
    on 07.12.2023

    Privileeg on ebamugav mõiste, mis osutab paljude jaoks pimekohtadele, mida kas ei taheta või siis ei soovita tunnistada. Teadmatus on õndsus ja privileeg selle õigustus.

  • Päevakommentaar: Kas COP28 kliimakonverentsil on mõtet?
    on 30.11.2023

    Elamisväärse tuleviku tagamisest on puudu vaid poliitiline tahe.

  • Gaza: hävingu ja desinformatsiooni kroonikad
    on 21.11.2023

    Eesti avalikkuses Iisraeli-Palestiina konflikti ümber lahvatanud arutelud panevad küsima, mida tähendab terrorism ning kellele ja kuidas rakenduvad inimõigused.

Arvamus - Lääne Elu Haapsalu, Läänemaa ja laia maailma uudised

  • Juhtkiri: Metsküla ei ole Kartaago
    on 27.04.2024

    Neljapäeva hommikul lootsid Metsküla lapsevanemad viimse hetkeni, et Lääneranna vallavolikogu arutab koolimaja rendilepingu muudatusi. Seda ei juhtunud. Majanduskomisjoni esimehe Hardi Pikkmetsa sõnul arutas majanduskomisjon erinevaid Metsküla kooli asutajatelt saadud kirju, aga ühist seisukohta ei ole. Nagu oleks rendileping ise ja selle muudatused komisjonile midagi täiesti uut. The post Juhtkiri: Metsküla ei ole Kartaago appeared first on Lääne Elu.

  • Hannes Rumm: ajalooline 1. mai, 20 aastat hiljem
    on 27.04.2024

    [caption id="attachment_396688" align="alignnone" width="756"] Hannes Rumm. Foto: Diana Unt[/caption] 1. mai 2004 oli pühapäevane päev. Eelmisel õhtul käisid eestlased saunas ning läksid magama nagu tavaliselt. Aga päikeselisel pühapäeva hommikul ärkasime me täieõiguslike Euroopa Liidu kodanikena. See 1. mai 20 aastat tagasi läks Euroopa ajalukku, sest sel päeval liitus Euroopa Liiduga korraga kümme uut liikmesriiki. Sellest päevast nihkus Euroopa Liidu raskuspunkt kõvasti ida poole, sest maailmajao juhtimisel said sõnaõiguse ka endised „sotsialismimaad“ Eesti, Läti, Leedu, Poola, Tšehhi, Slovakkia, Ungari ja Sloveenia. (2007. aastal ka Bulgaaria ja Rumeenia.) The post Hannes Rumm: ajalooline 1. mai, 20 aastat hiljem appeared first on Lääne Elu.

  • Juhtkiri: anna langetusmasinale puhkust
    on 25.04.2024

    Eelmisel aastal peatas keskkonnaamet Läänemaa metsades seitsmel korral metsaraie, mis häiris lindude pesitsemist. Üle Eesti 32 korral. Läänemaal ei ole tänavu veel ühtegi peatamist väärivat raiet leitud, mujal aga küll – kuus. Ja seda on kaugelt liiga palju. Riigimetsas on aprilli keskpaigast suve keskpaigani välja kuulutatud pesitsusrahu ja riigimetsa majandamise keskus sel ajal vabatahtlikult metsa ei raiu. The post Juhtkiri: anna langetusmasinale puhkust appeared first on Lääne Elu.

  • Erkki Bahovski: mees, kes teadis ossisõnu
    on 25.04.2024

    [caption id="attachment_208962" align="alignnone" width="923"] Erkki Bahovski, Diplomaatia peatoimetaja.[/caption] Film „Tulnukas 2“ on ajanud kriitikud lahte leeri: osa kiidab, teised seevastu arvavad, et tegemist on väga halva filmiga. Ise jääksin oma arvamuses tagasihoidlikult kuskile vahepeale: film jutustab küll düstoopilisest Eestist, aga ei suuda seda teha piisava rafineeritusega. Samas on külluses neid eesti filme, mis on „Tulnukas 2st“ kehvemad. Kuid väga vähe on kirjutatud ja räägitud filmis – ja tegelikult ka filmis „Tulnukas 1“ – kõneldavast ossikeelest, mida viljelevad Märt Avandi, Ott Sepa kehastatud jt tegelaskujud. The post Erkki Bahovski: mees, kes teadis ossisõnu appeared first on Lääne Elu.

  • Albert Tamme: Haapsalust ja tsiviilkaitsest
    on 25.04.2024

    [caption id="attachment_424110" align="alignnone" width="1920"] Albert Tamme, vana ettevõtja ja kaitseliitlane. Foto: Kaire Reiljan[/caption] Mind ajendas seda lugu kirjutama pärast Venemaa-Ukraina sõja algust ühel koosviibimisel minu vana tuttava, vana pedagoogi tõsisest hirmutundest esitatud küsimus: „Kus on meie varjendid?” Mõnel korral olen raadiost kuulnud sel teemal rääkimas nooremaid mehi, kellel iga väiksem teema vajaks kümmet miljonit ja suurem üle saja miljoni euro. Kuna raha ei paista, jääbki teema katki. Olen oma pika elu jooksul seda tsiviilkaitseteemat lähemalt näinud ja vaatan tagasi, et mis võimalused meil siin on. The post Albert Tamme: Haapsalust ja tsiviilkaitsest appeared first on Lääne Elu.

  • Juhtkiri: tühi tänav
    on 23.04.2024

    Sel suvel ei toimu Haapsalu vanalinnas Karja tänaval ühtegi üritust. Eelmisel aastal veel viimastena sellele tänavalõigule jäänud toidufestivalid peavad endale uue paiga leidma: kolima promenaadile või hoopis Posti tänavale. Viimase koha sobivus selgub mõne nädala pärast, kui esimene katsetus uue üritustetänavaga on tehtud. Teised varem vanalinna peatänaval toimunud festivalid on sealt juba ühel või teisel põhjusel lahkunud. The post Juhtkiri: tühi tänav appeared first on Lääne Elu.

  • Tiina Tambaum: õppimiskeeld alates 75. eluaastast
    on 23.04.2024

    [caption id="attachment_416442" align="alignnone" width="1536"] Tiina Tambaum, Tallinna ülikooli Haapsalu kolledži sotsiaalgerontoloogia lektor[/caption] Eesti ühiskond peab olema suuteline õpetama ka vanu inimesi ja neile niiviisi tööd pakkuma. Rahvaülikool pakkus koolitust „Nutiseadme kasutamine algajale”. Meida (75+) tundis, et sellist asja on ta ammu oodanud, ja pani end õhinal kirja. Varsti sai naine koolitussekretärilt vastuse: „Tegemist on tasuta koolitusega, mille sihtgrupiks on täiskasvanud vanuses 18–74 aastat. Teie olete vanusepiirist üle ja kahjuks kohe Teid koolitusele võtta ei saa. Lisan Teid ootenimekirja.” Meida on üllatusest tumm. Ta on käinud loengutel, kus on räägitud, et pelgalt vanusega õppimisvõime ei vähene. Miks nad teda siis õppima ei võta? Tema kooliajal ju neid oskusi ei jagatud! The post Tiina Tambaum: õppimiskeeld alates 75. eluaastast appeared first on Lääne Elu.

  • Andrei Korobeinik: Eesti on langemas Baltimaade nõrgima majandusega riigiks
    on 22.04.2024

    [caption id="attachment_345443" align="alignnone" width="565"] Andrei KorobeinikRiigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees[/caption] Kaja Kallase juhitud valitsuse esimene aasta on Eesti jaoks olnud keeruline. Majanduskasvu poolest jäädi Euroopas viimaseks ning inflatsioonitabelis tõusti esimeseks – seda pole Eesti oma 106-aastase ajaloo vältel varem kogenud. Kuid näib, et keerulised ajad ei ole veel möödas ja paraku tundub, et uued kurvad rekordid ootavad meid veel ees. Majanduskriisi peamiseks põhjustajaks oli Venemaa surve Euroopa energiaturule, mis algas 2021. aasta teises pooles. Sellele järgnes Venemaa rünnak Ukrainale. Keerulistes olukordades on riigi juhtimine raske ja Eestit on siin paraku tabanud kahekordne ebaõnn. Me ei saa endale valida konstruktiivsemat naabrit, ja peaministri valikuga läks nagu läks - pehmelt öeldes ei juhi praegu Eestit F.D. Roosevelt'i kaliibriga inimene. Sisuliselt iga valitsuse rahanduspoliitiline otsus süvendab kriisi veelgi ja nii sai Eestist Euroopa Liidu punane latern. The post Andrei Korobeinik: Eesti on langemas Baltimaade nõrgima majandusega riigiks appeared first on Lääne Elu.

  • Jaak Juske: parlamentaarne demokraatia vajab iga päev hoidmist
    on 21.04.2024

    [caption id="attachment_324270" align="alignnone" width="300"] Jaak Juske, ajalooõpetaja (SDE). Foto erakogu[/caption] 105 aastat tagasi jüripäeval 23. aprillil 1919 Estonias kogunenud meie esimese parlamendi 120-liikmelise Asutava Kogu peamine ülesanne oli noorele Eesti riigile tema esimese põhiseaduse koostamine. Kahe toonase mõjuka vasakpoolse partei – sotsiaaldemokraatide ja tööerakonna juhtimisel võeti see mahukas töö ette. Toonased ideaalid elavad edasi Eesti tänases põhiseaduses, samas võib parlamentaarne demokraatia olla aga väga habras. The post Jaak Juske: parlamentaarne demokraatia vajab iga päev hoidmist appeared first on Lääne Elu.

  • Juhtkiri: terad sõkaldest
    on 20.04.2024

    Eesti kutseharidus on pikalt olnud täiskasvanud õppija nägu, kuid plaanitav kutseharidusreform ja veel enne seda jõustuv kohustusliku õppimisea tõstmine toob peatselt koolidesse juurde nooremaid inimesi. The post Juhtkiri: terad sõkaldest appeared first on Lääne Elu.

Loading...

Loading...

Loading...

Loading...

Loading...

Loading...

Loading...

Loading...

Loading...

Loading...